Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

În excursie la Vitanta sau cum am participat la crearea berii

A scris kobra, bărbat, 22-25 ani (23/06/2008 - 14:33)

În excursie la Vitanta sau cum am participat la crearea berii

Fabrica de bere Efes Vitanta Moldova Brewery organizează începând cu 26 mai 2008, excursii pentru doritorii de a cunoaşte întreg procesul de producere a berii. Printre aşa zişii “doritori” m-am numărat şi eu. Împreună cu nişte colegi, am decis să mergem şi noi în excursie. Eram în jur de 20 de personae, că aşa se merge, cu grupul. Am ajuns la intrare în fabrică unde ne-a întâmpinat paza – un goriloi cu pantaloni la dungă şi cravată, care i-ar fi ajuns mai jos de centură, dar având în vedere mărimea burţii, cravata îi ajungea până la buric. Gardianul avea o listă cu numele noastre şi noi trebuia să prezentăm buletinele pentru a ne confirma prezenţa. În câteva minute a venit o duduie care avea în mână o duzină de ecusoane, pe care scria “Vizitator” şi care ne-au fost date nouă.

Am urcat la etajul 2. Intrasem într-o sală de conferinţe, în care mesele erau aranjate în forma literei U, iar în faţa noastră se afla un proiector. Duduia respectivă ne-a spus că se numeşte Tatiana şi este ghidul nostru, iar în cele ce urmează vom urmări un filmuleţ despre activitatea întreprinderii, după care vom merge prin fabrică, pentru a vedea mai îndeaproape toate etapele procesului de producţie.

În timp ce domnişoara ghid pregătea filmuleţul pentru a-l difuza, eu, mai curios din fire, am întrebat-o:
- Tania, spune-mi te rog ce funcţie deţii tu?
Ea era cu spatele la mine şi n-a remarcat că m-am adresat ei. După care a întors capul şi văzând că eu mă uit în direcţia ei, m-a întrebat uimită:
- Asta tu cu mine aşa familiar vorbeşti?
- Da, zic eu.
- Nu contează.
- Lucrezi aici la Vitanta?
- Normal, mi-a răspuns ea pe un ton nemulţumit.
Am văzut filmul despre activitatea întreprinderii. La început privirile noastre erau aţintite spre ecran, după care gradul de atenţie începu să se diminueze treptat, iar eu în cele din urmă ajunsem să mă uit în pod.

După prezentare, Tatiana(ghidul) ne-a dat un fel de ciupici din polietilenă, pe care i-am încălţat peste încălţăminte pentru a merge în sectorul de producţie. Am intrat într-o încăpere în care era extreme de cald, de parcă eram într-o saună şi nu exagerez deloc. Aici erau un fel de cazane de fierbere. Procesul este automatizat, desfăşurându-se 24/24, fiind supravegheat de muncitori, care lucrează în ture. Era gălăgie din cauza utilajului în funcţiune şi ghidul se străduia să vorbească cât mai tare. Se exprima bine, era evident că făcuse training-uri de Public Speaking. Vorbea cu intonaţie şi păstra contactul vizual cu fiecare. Dar nu ştiu de ce, aveam senzaţia că învăţase un text pe de rost şi ni-l relata nouă. Ceea ce nu mi-a plăcut deloc este că ea micuţa, nu învăţase că atunci când eşti în faţa unui public, atitudinea este foarte importantă: dragoste versus teamă versus aroganţă. Trebuie să-i tratezi cu respect pe cei cărora le vorbeşti, nu să-i priveşti de sus.

La un moment dat băieţii au mers mai în spate pentru a vedea şi alte cazane. Aici însă a intervenit paza, goriloiul, care a zis cu o voce gravă:
- Nazad, rebeata, nazad!
Avea o atitudine de parcă am fi vrut să intrăm în preşedinţie. Totuşi n-am înţeles care era rolul goriloiului. Neapărat trebuia să ne însoţească burtosul ăla?

Am ieşit cu toţii de aici îndreptându-ne spre alt sector. În timp ce mergeam pe hol, i-am zis colegului meu Gicu că Tatiana este cam arogantă şi nepoliticoasă. La care Gicu zice: “Păi şi tu te-ai adresat frumos – Tania ce funcţie ai? Trebuia să fii şi tu mai oficial”. Am mers mai departe, urcând pe nişte scări. Între timp acelaşi coleg Gicu o întreabă ceva pe Tatiana. Nu ştiu ce a întrebat-o exact, ştiu doar că a început aşa: “Domnişoară, spuneţi-mi vă rog…”. La care ea:
- Păi de unde să ştiu eu?
Colegul se uită la mine la mine nemulţumit şi eu îl întreb:
- Vezi? Şi tu ziceai că eu n-am fost politicos. Uite tu ai fost mai respectuos decât mine şi? Atitudinea e tot aia.
Gicu îmi spune indignat:
- Nu mai beau berea lor!

Am ajuns în cele din urmă în sectorul de îmbuteliere. Personal mi s-a părut cel mai interesant din toate.
Şi iată-ne ajunşi din nou în aceeaşi sală de conferinţe. Pe masă erau câte 4 sticle de bere Chişinău – Blondă, Draft, Aurie şi Specială tare. Ni s-a spus că putem gusta din fiecare pe rând şi am început în ordinea în care le-am prezentat. Berea era rece şi mi-a plăcut mai mult ca oricând, deşi consum bere doar ocazional. Totuşi parcă ne mânau prea repede din urmă. Nici nu reuşisem să gust puţin din una că deja ni se spunea să trecem la alt tip. În timp ce “savuram” adevărata bere a Moldovei, Tatiana ne vorbea despre fiecare tip de băutură. Iarăşi curiozitatea mea irezistibilă nu s-a putut abţine şi o întreb:
- Tania tu eşti consummator de bere sau vorbeşti astfel doar pentru că asta ţi-e meseria?
- Normal că sunt consumator.

Asta cu “normal” n-am înţeles-o. Nu ştiu de ce la fiecare întrebare, ea răspundea cu “normal”, de parcă aş fi trebuit să ştiu asta sau este cea mai mare banalitate din lume. După care duduia începuse să ne vorbească despre vasta ei experienţă, de parcă ar avea 50 de ani şi ar fi directorul comapniei. Şi chiar aş fi vrut să aflu ce vârstă are de se laudă atâta, pentru că eu mai mult de 25 nu i-aş fi dat. La ani m-am referit. Dar nu puteam s-o întreb pentră că era nepoliticos din partea mea şi aş fi fost catalogat drept nesimţit şi needucat.
Şi în timp ce mai discutam între noi şi degustam puţină bere, Tatiana s-a apropiat de fiecare în parte şi ne-a înmânat nişte bucăţi de carton, de mărimea unei foi de caiet, pe care era scris: numele, prenumele a vizitat fabrica de bere “Efes Vitanta Moldova Brewery” şi a luat parte la crearea berii “Chişinău”. Aţi auzit bine? Da, da! Am luat parte la crearea berii. Mamă ce oanoare! Aşa, şi? Ce să fac eu cu bucăţica asta de carton? Mă rog, cred că dacă nu aş fi primit acest “certificate”, m-aş fi întristat enorm.

Eram aşezat încă la masă, când goriloiul, adică gardianul, că altfel nu-i pot spune, a deschis larg uşa şi a pronunţat răsunător:
- Do svidania! Vaşe vremea isteklo.
Asta spune tot. Cât de lipsiţi de amabilitate am fost noi şi câtă politeţe are acest domn. Ar mai fi trebuit să vină să ne ia de mână şi să ne scoată afară. Am mulţumit pentru excursie şi am decis totuşi s-o întreb pe duduie câţi ani are. Nu de alta dar aş fi vrut să mă conving şi eu de existenţa vastei sale experienţe. M-am apropiat de ea şi o întreb:
- Tania, spune-mi te rog, ai mai mult de 25 de ani sau nu?
- Aceasta este o întrebare strict confidenţială.
- Mulţumesc, i-am spus eu.

Aici s-a încheiat mica noastră excursie şi participare la crearea “adevăratei” beri. N-am rămas super încântat, neîţelegând de ce ăştia de la Vitanta au atitudinea asta? A fost una de superioritate. Şi nu cred că a fost bine, pentru că este în joc imaginea companiei. Personal nu m-am simţit inferior nici eu şi nici colegii mei, cu atât mai mult cu cât n-aş fi avut nici un motiv. Totuşi consider că atitudinea trebuia să fie puţin alta.

Aşa tratează o comapanie de asemenea amploare, un principiu al marketingului care spune: Consumatorul este rege, iar producătorii sunt supuşii lui fideli. Trăim în Republica Moldova.

Comentarii (15)

A scris Elekktra la 23/06/2008 - 18:04:15

Kobra....:D:D:D:D...interesant!
Alta data sa nu fii asa de curios....k cine stie cine te poate da afara de urechi...sau mai rau...:))))
Interesanta experienta...
+1...datorita tie mi-a aparut zimbetul pe buze....:)

A scris Philopoemen la 23/06/2008 - 18:38:54

Adăugăm Vitanta în aceeaşi listă ca şi Orange :P

A scris Alintushka la 24/06/2008 - 10:42:26

Articol interesant si intrigant. Te face sa faci o excursie pina la Vitanta.
Cand niste companii devin renumite si au multi consumatori \ utilizatori, ei isi uita adevarata lor menire, cum ai spus: sa serveasca consumatorul. Din toate timpurile (poate cu unele exceptii) toate companiile \ intreprinderile au prestat produse \ servicii doar pentru folosul lor, reprezentand doar un interes - banii.

A scris kobra la 24/06/2008 - 12:32:28

E adevărat că am fost mai tupeist, dar dacă respectiva duduie avea altă atitudine, nu era să-mi permit. Încercă să impună respect. Respectul nu se impune. Şi poate dacă era directorul mai treacă-meargă. Şi totuşi sunt directori cu care este mai plăcut să dicuţi decât cu asemenea ţoape.

A scris minune la 24/06/2008 - 13:53:01

Ei cum sa nu,ai participat in cel mai activ mod la crearea berii :D doar ca inca nu ti-ai dat seama :D
Duduia,poate ti-ar fi raspuns,dar daca zici ca goriloiu statea si veghea ....
Dar din cite stiu,cei angajati nu au voie sa divulge informatii cu privire la chestii personale,ca zboara de la serviciu,chiar stiu asa un caz...dar,sigur,putea fi mai amabila si mai putin infumurata :)
si nu uita,traim in ReMe : ciudatenie geografica,tara de paradoxuri..

A scris Mell la 24/06/2008 - 14:14:09

astia de la vitanta se cred Notre Dame de Paris?
..stau si ma gindesc cu ce scop organizeaza ei excursia,poate vor s-o introduca mai tirziu in "atractii majore" a R.M.,cu pretu de vreo 500lei?
P.S.da goriloiu a fost in top:)

A scris minune la 24/06/2008 - 14:18:07

>Mell,cei de la Notre Dame de Paris,ofereau azil celor vulnerabili :D....crezi ca Vitanta vor si ei sa fie inscrisi in lista celor admisi in rai ? :D :D :D

A scris kobra la 24/06/2008 - 14:28:17

Ăştia de la Vitanta vor să arate lumii întregi, ce bere bună fabrică ei, de parcă dacă am văzut vreo două utilaje, deja m-am convins. Numai ei ştiu ce fac. Sper că se îmbunătăţeşte procesul, aşa după cum zic ei. Dar măcar vizitatorii să-i trateze cu mai mult respect.

Goriloiu umbla ca o stafie în urma noastră. Se temeau ăia să nu facem vreo "boroboaţă" pe-acolo sau să nu atacăm ghidul :D Un fel de bodyguard.

A scris Mell la 24/06/2008 - 14:37:02

eu cred ca astia sint atei,banul e credinta lor.

A scris Adfreud la 24/06/2008 - 18:53:32

Phil si Kobra, la sigur ca se poate d epus Vitnta in lista cu Orange!!!

PS: Kobra vad ca nam pierdut mult, ca dupa Salsa dak mai degustam bere apoi Goriloiu cela poate ar fi trebuit sa ma legene si sami cinte nani, cum nu dormisem noaptea....

A scris &y Cript la 25/06/2008 - 17:24:46

Goriloiul ala probabil îşi primelşte salariul în bere efes. Ce reclamă....

În ceea ce priveşte naratiunea - e cool si ea, Ţine în suspans. Vrei sa ajungi pana la capat sa afli ce e cu duduia aia.

A scris Leila la 25/06/2008 - 20:31:54

Bravo!
Am citi cu mare placere si chiar pe alocuri am ris(eu rar fac asta) :)
Spune-mi te rog cum pot sa ma inscriu si eu la o astfel de excursie?

A scris kobra la 26/06/2008 - 11:25:46

Leila intri la ei pe site www.berechisinau.md şi acolo scrie Brewery Tour. Pe urmă găseşti detalii, nr.de telefon.

A scris Nikole la 26/06/2008 - 15:51:10

dap shi tu: Tania,lucrezi aishi?!

Sigur ca duduii nu i-a placut....

A scris Camomile la 21/09/2008 - 12:56:33

KObra...Se pare ca din Iunie si pana in August Tania despre care vorbesti s-a schimbat. Am avut ocazia sa merg si eu in excursie tot cu Ghidul Tania :)))) Pot sa zic ca era prea amabila, peste margini, iar varsta... are 26 de ani, baietii nostri au fost la fel de curiosi ca si tine :)))

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!