Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Cît de eficienţi sunt cei de la UNION FENOSA?!

A scris Xiusha, femeie, 18-21 ani (11/08/2008 - 13:13)

Cît de eficienţi sunt cei de la UNION FENOSA?!

Îmi aduc aminte cu groază de anii cînd deconectarea energiei electrice era un fapt firesc, întreruperi se făceu regulat(mai ales în localităţile rurale) sub absurdul pretext că se fac economii la nivel naţional din cauza insuficienţei de resurse energetice. Era un adevărat calvar! Însă lumea se obişnuise de-acum, îşi făceau din timp rezerve de lumînări, lampe de gaz, inventau diferite dispozitive din ulei...mai pe scurt, atmosfera era identică cu cea din Evul Mediu, cînd în peşteri oamenii arhaici stăteau de veghe lîngă rug ca să nu piardă minunăţia de invenţie-focul. Deconectările puteau să dureze zile întregi, iar în caz de vreme nefavorabilă, de ploi abundente sau de ninsori -chiar săptămîni. Intrase în deprinderea oamenilor şi devenise o normalitate. Cei mai fericiţi în această conjunctură eram noi, elevii, cînd puteam a doua zi să venim cu temele nepregătite avînd o justificare pe măsură. Profesorii nu se mai împotriveau, într-adevăr cum poţi să citeşti sau să scrii pe întuneric?...Scriu aceste rînduri şi am impresia că povestesc despre un trecut foarte îndepărtat, însă asemenea "tradiţii" erau arhiîntîlnite la noi nu cu mulţi ani în urmă-pînă la venirea minunei pe nume "UNION FENOSA", companie care promitea s-aducă "raiul" în satele Moldovei, asigurîndu-le cu lumină în orice perioadă a anului.

De ce-aş minţi, chiar aşa şi-a fost. Comparativ cu starea lucrurilor pînă la venirea aceste companii pe piaţa energetică din Moldova lucrurile se schimbaseră radical spre bine. Lumea a început treptat să uite cum e să trăieşti fără lumină sau cum e să-ţi petreci serile lungi de iarnă lîngă licărul abia vizibil a unei biete lumînări.

Nici acum nu prea suntem scutiţi de-aşa "sărbători". Bunăoară, din cauza ploilor care-au afectat şi liniile de înalt curent am stat 2 zile fără lumină, într-o enerţie totală. Abia acum 2 ore, într-un sfîrşit, cei de la Union Fenosa s-au încumetat sa repare capriciile naturii, după care toţi consumatorii de energie electrică au putut exclama în unison "URA! AVEM LUMINĂ!" . Fireşte, "Union Fenosa" nu poartă vina fenomenelor necontrolabile ale naturii. După atîţea ani de cînd activează această companie în R.Moldova, ani în care spaniolii au avut un profit solid de pe urma beneficiarilor moldoveni, era şi timpul ca să se investească mai mult în repararea liniilor de transmitere a energiei(care sunt într-o stare deplorabilă) pentru a le face mai rezistente, evitînd situaţiile de deconectare a energiei electrice. Necătînd la faptul că costul unui kWh a ajuns aprope 1 leu, consumatorii nu sunt privaţi de "plăcerea" de-a avea energia electrică deconectată. Fiind obişnuită cu asemenea deconectări încă de pe timpurile pomenite în începutul articolului lumea nici nu încearcă să-şi revendice drepturile, mulţumindu-se cu ceea ce are, fără a-şi da seama că sunt lezaţi de elementarul drept al consumatorului.

Ideea că trebuie să ne mulţumim cu ceea ce-avem e înrădăcinată adînc în conştiinţa societăţii noastre. Cum putem să aspirăm la mai mult cînd noi singuri ne considerăm "de mîină a doua", dîndu-le străinilor voie să ne calce în picioare fără pic de respect?!

Comentarii (5)

A scris Andrew la 11/08/2008 - 14:52:52

Mdaaaaa, tare eficienţi mai sunt cei de la Fenosa... Încearcă numai să "uiţi" să achiţi factura, şi peste câteva zile o să te trezeşti acasă în evul mediu, deconectat de la reţea pe câteva zile bune, şi încă de vară(dacă n-aveţi beciuri răcoroase mă veţi înţelege).

Deci oameni buni, achitaţi comunalele la timp(sau închideţi măcar porţile şi daţi drumul la câini), dacă vreţi să aveţi lumină şi în becuri, dar şi în suflet...

A scris Stefan la 11/08/2008 - 22:26:36

E unul îmi aduc aminte de acei ani cu un fel de nostalgie. Dat fiind că se stingea lumina seara, ne adunam cu toţii lîngă sobă (mai ales iarna), şi feceam ca un fl de şezătoare. Părinţii ne povesteau lucruri interesante din viaţă, întîmplări hazlii, lucruri frumoase. Iar noi, de multe ori adormeam strîns unuii lîngă alţii.
Atunci parcă era o mai mare unitate în familie, cu toate că aveam probleme finaciare. Acum cu internetul acesta, cu griji mai multe, parcă nu mai suntem aşa de fericiţi în familie.
Clar că, în cea mai mare parte, a fost un lucru rău ceea ce se întîmpla atuci. Poate că cineva vroia să-şi facă lecţiile atunci, poate că un om obosit după o zi de lucru vroia să-şi urmărească emisiune preferată. Totuşi, acele lucruri au avut şi un impact cît de cît pozitiv asupra oamenilor.

A scris Xiusha la 12/08/2008 - 12:02:47

Vin in contradictie cu cele scrise de mine in articol si poate risc sa par un pic stranie, dar sustin parerea lui Stefan si cred ca citeva zile petrecute fara energie electrica poate sa faca bine. Aceste 2 zile cind intreg satul n-am avut lumina ne-au mai scos de prin case, am mai avut posibilitatea sa mai vorbim cu vecinii, sa-i mai birfim de una de alta, pe cind in restul zilelor fiecare zace in gaoacea sa, ori la televizor sau prin internet.

Trebuie sa gasim partea buna in orice lucru si-atunci vom reusi sa facem fata realitatii .

A scris hary la 13/08/2008 - 18:54:21

mdeee asta e dreppt,, dar cam nuni pare ca is pre normali,, la mine odata mi sa stins loomina shi mia ars materinca de la comp

A scris Blu_Butterfly la 13/08/2008 - 19:05:36

de kynd sa skimbat direktorul...ma rog...presedintele..la union fenosa...api....numai de "romantika" am avut parte:)))))))))))))))))))))

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!