Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Deprecierea leului

A scris Bankir, bărbat, 22-25 ani (30/09/2008 - 07:22)

Deprecierea leului

Pe parcursul săptămânii trecute moneda naţională s-a depreciat în raport cu dolarul SUA cu 2,92%, de la 9,7207 lei la începutul perioadei, până la 10,005 lei pentru un USD la finele acesteia. O tendinţă similară a fost caracteristică şi pentru raportul leu/euro.
După o apreciere continuă de la începutul anului curent, luni 22 septembrie leul moldovenesc a revenit la baremul psihologic de 11 MDL pentru un USD şi 16 MDL pentru euro, pe piaţa valutară.
O corectare a cursului leului în raport cu principalele valute mondiale era prognozabilă, dar atât experţii, cât şi autoritatea bancară nu s-a aşteptat la o depreciere atât de semnificativă a monedei naţionale.
Tradiţional, la începutul toamnei cursul monedei naţionale se depreciază în fiecare an după trendul pozitiv înregistrat în perioada de vară, dar în anul curent leul a pierdut mult mai mult faţă de anii precedenţi pe fondul creşterilor înregistrate de dolarul SUA şi moneda unică europeană pe pieţele internaţionale, dar şi din cauza aprecierii fără precedent din vara curentă, afirmă experţii şi factorii bancari.
Solicitate de BASA-press surse oficiale din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei au calificat situaţia de pe piaţa valutară internă drept una previzibilă şi controlabilă. Nu sunt motive pentru a intra în panică, leul s-a depreciat, deoarece dolarul şi euro au crescut în Europa şi în lume. Totodată, potrivit sursei citate, deprecierea peste măsură a leului s-a datorat „operaţiunilor speculative de pe piaţa valutară internă”.
Creşterea cursului dolarului şi euro în raport cu moneda moldovenească era aşteptată, dar de această dată operaţiunile speculative ale operatorilor valutari au forţat o depreciere mai mare a leului, afirmă reprezentantul BNM. Totodată, acesta spune că băncile moldovene dispun de suficiente lichidităţi pentru a face faţă cereri în creştere de pe piaţă şi susţine că devalorizarea va fi urmată de o mică corectare a cursului dar, evident, nu se va reveni la cotaţiile din săptămâna precedentă.
În mare parte aprecierile oficialilor de la BNM sunt susţinute şi de experţii independenţi. Astfel, analistul Valeriu Prohniţchi de la Expert Group este de acord că deprecierea monedei naţionale din ultima săptămână s-a datorat factorilor externi şi tendinţelor sezoniere.
Era de aşteptat că leul se va deprecia după ce pe parcursul verii a crescut continuu până la cote alarmante, dar nimeni nu prognoza o involuţie atât de fulgerătoare.
Aceasta a fost cea mai mare devalorizare a leului în raport cu valuta Statelor Unite şi euro din anul curent şi ea a fost influenţată atât din exterior, cât şi pe intern, afirmă Prohnişchi.
Totodată, spre deosebire de oficialii de la BNM expertul afirmă că deprecierea din ultima săptămână a leului faţă de cele două valute este un semnal că capitalul speculativ a părăsit în mare parte piaţa moldovenească.
Leul creştea în special în rezultatul unor operaţiunilor speculative de pe piaţă, iar după ce aceste operaţiuni şi-au pierdut din amploare leul a început să se deprecieze şi a început să revină la un curs acceptabil atât pentru populaţie, în special cea care trimite bani de peste hotare, cât şi pentru producătorii locali care exportă peste hotare, a conchis Prohnişchi.
Pentru marţi, 23 septembrie, Banca Naţională a stabilit un curs de 10,341 lei pentru un USD şi 15,0741 lei pentru un euro.

Comentarii (2)

A scris Silencer la 30/09/2008 - 21:15:34

explicatie ?? a fost sezonu cand veneau toti din Italia - i-au scurs de bani, a scazut leul, ce e de explicat aici ?

A scris ionn21 la 29/10/2008 - 16:32:53

La noi se aduc multi bani care nu sunt inregistrati nicaieri. Acesti bani circula prin moldova cum se zice "zaicicom". Datorita acestor actiuni se creaza un dezechilibru astfel inkit dolarol poate ajunge la 20 lei dar si la 4 lei.

La varianta cu Italia mam ghindit si eu, dar nu merge, e o criza mondiala.

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!