Autorii care vor publica "intrebari" cu temele de acasa de la liceu/universitate, etc. se vor trezi cu conturile blocate definitiv.

Mancare de ghebe

A scris Slick, bărbat, 60+ ani (08/11/2009 - 11:53)

Sambata dimineata, asa cum mai spuneam acum ceva vreme, imi place sa gatesc. Nu de fiecare data, doar cand am chef.

Astazi ma gandeam sa fac iarasi mancare de ghebe, daca tot ne-a placut asa de mult si am vazut ca se prepara cum nu se poate mai usor, ca o tocanita de oricare, doar ca trebuie trecut intai prin faza de curatat, spalat, oparit ghebele.

Zis si facut. Dis de dimineata, ma inarmez cu o sacosa (sunt total pentru refolosirea lor, inca dinainte de a aparea minunea cu doi lei pe sacosa care nu se degradeaza). Insa, surpriza. Nu am mai gasit ghebe in piata volanta de la colt. Sursa mi s-a parut destul de sigura, in plus nu am patit nimic data trecuta… Si cum in week-end, sau cel putin sambata, ma mai distrez si cu din astea, am vrut sa iau iarasi. Multe. Sa fie, cum ar veni. Insa se pare ca este cam tarziu pentru ele.

Tanti care vindea ghebe si data trecuta era insa acolo. Si fusese harnicuta. Avea o salata de ghebe marinate, zacusca de ghebe, si ghebe la sare. Preturile nu sunt foarte mici, insa la cata munca este, eu zic ca merita sa iei macar un borcan.

Si o voi face, saptamana viitoare probabil. Pentru ca saptamana asta am apelat la una dintre pungile din congelator.

Si am facut din nou mancare de ghebe care, ca si data trecuta, a iesit delicioasa.

De data asta am folosit o reteta, nu am mai inventat nimic. Oricum si data trecuta iesisera excelente.

Daca tot am folosit reteta, sa o si scriem aici:

vreo 3 maini de ghebe (cam 500 grame erau)
1 ceapa
3 rosii
1 ardei rosu
4 catei de usturoi
sare, piper, patrunjel

Am calit ceapa cu ardeiul vreo 5 minute, cu un pic de apa, apoi am adaugat ghebele tocate marunt si am lasat la fiert in continuare cam 20 de minute. Apoi am pus usturoiul tocat, rosiile si piperul. Dupa ce am luat de pe foc (am lasat sa fiarba inca vreo 5 minute toata tarasenia), am dat la o parte, am pus patrunjel si gata. A iesit excelenta si am mancat-o cu mamaliga.

De fapt, daca stau sa ma gandesc, e o reteta normala de tocanita, insa ghebele ii dau un gust extraordinar.

Si mai am si 5 pungi de iarna la congelator, pline cu ghebe, de care sunt foarte mandru.

Comentarii (8)

A scris IanaTonidze la 10/11/2009 - 11:21:04

"Mandria" pungilor cu legume la iernat :D E adevarat. :))

A scris Slick la 10/11/2009 - 11:47:36

Textul asta trebuia sa iasa acum doua zile.Nu mai este oportun.

La gunoi cu el.

A scris IanaTonidze la 10/11/2009 - 12:01:30

Slick, articolele apar dupa 2-3 zile. Din fericire totul este oportun. O reteta e mereu valabila. Daca era o intilnire sau altceva cu fixare la o anumita ora, precis nu mai era... Dar asa e totul ciki-piki.

A scris Slick la 10/11/2009 - 12:11:38

IanaT,

:))

mai linistit.

A scris semiramida la 11/11/2009 - 09:22:46

Esti un geniu :)

A scris Always_Dreaming la 11/11/2009 - 19:29:10

Slick, cum la gunoi? Şi-i cu tini? ;)) Ia lasă reţeta acolo k mi-a prins bn. Ianti la el! ;)

A scris Slick la 13/11/2009 - 13:10:01

Elvira, atunci iata inca o reteta:


Uite aici:http://www.youtube.com/watch?v=rXwUNKDz0q0


Kalí óreksi!

si asta: http://www.youtube.com/watch?v=uUwvy17nklA&feature=channel

A scris Black_Sun la 15/11/2009 - 13:06:13

Numai când aud cuvântul ciuperci, ...le văd în faţa ochilor aşa cum făceam la ţară părpălite pe cuptor cu sare....yammmyyyyyyy.
Mi s-a făcut apă în gurăăăă.

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!