Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Ingrediente modificate GENETIC

A scris Cornellia, bărbat, 36-40 ani (27/05/2010 - 17:11)

Consumul alimentelor ce conţin gene provenind de la insecte, peşti şi animale pot provoca efecte imprevizibile în organism, insuficient studiate.
În ultimii ani, medicii se confruntă tot mai des cu sindroame alergice noi datorită creşterii toxicităţii alimentelor. Genele nou inserate pot produce proteine la care unii oameni au alergii. Cele mai frecvente alergii sînt faţă de lapte, ouă, peşte, soia, cereale.
Alimentele procesate prin inginerie genetică, adeseori apar pe piaţă fără o informare adecvată a consumatorilor. Printre companiile care utilizează ingredienţi modificaţi genetic se enumeră companiile ce produc: ciocolată: Cadbury, Hershey’s, Mars, Snickers, Twix, Milky Way; băuturi răcoritoare: Coca-Cola, Sprite, Pepsi Co, 7 Up, Nesquik, Nestle; orez: Uncle Beans; sosuri: Knorr; ceaiuri: Lipton; biscuiţi: Parmalat.

Prezenţa genelor-marker poate declanşa creşterea rezistenţei la antibiotice, în special la kanamicină, ampicilină. Numeroşi microbiologi consideră că anumite gene-marker conferă rezistenţă la anumite familii majore de antibiotice şi la antibiotice care cunosc o înflorire a utilizării lor. Aceştia consideră ca fiind posibil transferul unor astfel de gene de la plantă la om, via bacteriile tubului digestiv.
Persistă ideea, în mediile ştiinţifice, că ADN-ul din alimentele modificate genetic pot pătrunde în genomul uman. Este puţin probabil, dar nu imposibil. La sfîrşitul anilor ‘80, milioane de oameni, cei mai mulţi din America de Nord, şi-au suplimentat dieta cu L- triptofan, aminoacid esenţial în orice dietă normală. Triptofanul se produce prin fermentaţia berii, folosind culturi microbiene specifice. Compania SHOWA Denko K. K. a inserat, în mod artificial, gene, în genomul unei specii bacteriene, în scopul creşterii culturii de triptofan. Rezultatul a fost că, în 1989, între 5000 şi 10.000 de persoane din America de Nord sufereau de o boală neobişnuită numită EMS (eosinophilia myalgia syndrome), provocată de triptofanul firmei SHOWA Denko.
În decurs de cîteva luni, zeci de persoane au murit iar unele au fost mutilate.
Cazurile de îmbolnăvire au scăzut atunci cînd utilizarea acelui triptofan a fost restricţionat. Numărul total al persoanelor decedate nu se cunoaşte cu exactitate, dar în S.U.A. a ajuns la cîteva sute (Mann L. R. B. et colab).
O soia îmbogăţită în metionină, prin transferul unei gene de la nucile de Brazilia (Bertholletia excelsa), s-a dovedit periculoasă pentru consumul uman. S-au înregistrat alergii grave la persoanele care au consumat această varietate de soia. Se cunoaşte că plantele de soia rezistente la erbicide produc nivele sporite de fitoestrogeni, ceea ce ar presupune un risc pentru populaţiile la care soia reprezintă o mare parte a dietei, cum sînt japonezii (Duca M. şi colab.).
Fitoestrogenii sînt similari cu hormonii estrogeni animali care reglează diferenţierea sexuală, metabolismul calciului, sistemul imun, coagularea sângelui. De asemenea, ar putea să apară efecte secundare, cu totul imprevizibile, deoarece transgenele se inseră la întîmplare în genomul organismului-gazdă, fapt ce ar putea întrerupe secvenţele de exprimare ale genelor învecinate, activînd sau inactivînd căi metabolice neprevăzute, conducînd la formarea de produşi celulari necunoscuţi.

Comentarii (6)

Un bărbat a răspuns:27/05/2010 - 17:15:08

Eu am ramas sokata...

A scris Desire la 28/05/2010 - 12:50:54

Desi nu am inteles toti termenii biologici,medicinali si alti citiva...mi-am promis sa reduc din: Mars, Snickers, Twix, Milky Way (yeah,o adoram); Coca-Cola, Sprite (pacat,imi placea enorm), Pepsi Co, 7 Up, Nesquik, Nestle; Lipton..
Trecem la bomboane din zahar :)

Ms de informatie!

A scris silence la 29/05/2010 - 18:38:27

iaca...o viata am asa ca....nu renunt la nimic :P

A scris erter la 30/05/2010 - 07:11:10

Vezi Silence ca daca-ti place asa mult viata ar trebui sa te gandesti ca tu ii determini longevitatea intr-o oarecare masura...
despre articol, bun, dar asteptam rezultate mai concrete de la cercetatori, pan-atunci atentie la ce mancam “Quod mine nutrit me destruit”

A scris silence la 30/05/2010 - 09:23:05

cit oi trai atit sa fie......

A scris Cornellia la 12/06/2010 - 12:22:46

Desire, cu placere.

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!