Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Improvizam ?

A scris IanaTonidze, femeie, 31-35 ani (28/05/2010 - 08:27)

Improvizam ?

Nu stiu cum fac altii, insa eu obisnuiesc sa improvizez in orice, deci si in bucatarie. Astazi chiar nu stiam ce sa mai gatesc. Mancarurile traditionale rar cand sint prezente pe masa mea. Si nu pentru ca nu le-as prefera, insa imi par prea banale... unele. Altele imi dau prea mare bataie de cap. De aceea tind mereu sa simplific retetele ordinare. Dar atentie ! Nu uit niciodata sa imbunatatesc reteta cu "noi" si "noi" incrediente. Deci, haideti, sa va spun ce-am improvizat astazi. Cam suna a lauda. Stiu. Insa daca nu m-as lauda eu, oare cine ar mai putea s-o faca pentru mine ? Sa incepem.
Deci cum astazi era "rindul" cartofilor, am tras o raita prin frigider sa vad ce am si cu ce s-ar mai combina acestea. Un borcanel de ciuperci marinate de padure... Nu e rau. Mmm, ce mai e ? Ardei grasi marinati... Ba chiar e perfect ! Deci, iata, gustul pentru astazi : ceva dulceag cu iz marinat.
Si cum din retetele mele la rola ceapa nu lipsesete, am luat mai multe (sa zic vreo opt ), pe care le-am curatat, feliat si copt in putin ulei de floarea soarelui.
Am gatit iute tigaia, in care am pus o foaie de aluminiu, dupa care am inceput sa meditez : "cartofi.., ardei marinati..., ciuperci...". Mi-am amintit apoi ca la balcon am niste mere, pe care nu le maninca nimeni de acre ce-s. "Acru la acru s-ar trege", ma gandesc eu. Ma duc fuga si aduc un mar. Intre timp ceapa se coace in ceaunel. Mai mestec de 2-3 ori si aduc niste cartofi (imi zic 5 ar fi suficienti ), pe care ii curat. Cand se gatise ceapa, rezultatul mancarii si gustul ei erau deja gata in mintea mea.
Am feliat apoi cartofii si i-am asezat pe fundul tigaii, ceapa (coapta, in care deja plasasem 3-4 linguri de ciuperci marinate de padure si putina sare ) am intins-o frumos de-asupra... (cartofilor, am in vedere ), ardeii rosii marinati i-am intins si pe ei (dupa ce le-am scos coaja )... Da, am si uitat, inainte de asta am feliat marul decojit si el, pe care l-am insirat, asa, pe toata suprafata.
Condimentele au fost puse in ceapa, imediat dupa ce am stins aragazul (rozmarin si origano). Si peste toata nebunia asta am turnat vrea ceasca de suc de tomate pregatit in casa (Il prepar in fiecare an; e gustos de mama focului; e din cele mai frumoase si lucioase patlagele, spalate, curatate, trecute prin storcator... - un suc fiert la foc mic si insistent, cu cele mai rotunde si negre boabe de piper negru in el, cu cele mai perfecte frunzulite de dafin uscate, sare... Ametitor de gustos !)
Deci sa rezumam :
- vreo 5 cartofi curatati si feliati;
- vreo 8 cepe feliate, coapte in ulei si condimentate, in care s-a adaugat 4 linguri de ciuperci de padure marinete;
- un mar decojit si feliat;
- felii de ardei rosu (preparat la borcan pe iarna, ca la mama acasa );
- si vreo 150-200 g de suc de patlagele.
Trag alta foaie de aluminiu de-asupra, asa, ca sa le acopere, le dau la rola si uit pentru o ora de bucatarie.

Comentarii (11)

A scris Desire la 28/05/2010 - 12:44:23

Iana...pina la urma cum a iesit?

A scris IanaTonidze la 28/05/2010 - 13:14:16

Desire, cum eu maninc putin, mi-a luat 2 linguri, apoi inca 2... Peste vrea 15 mim inca doua...Si tot asa. Baiatul la fel. Sotul, cand a venit, si-a pus o farfurie, si dupa aceea inca una. Si mi-a zis sa mai fac asa ceva. ;)

A scris Black_Sun la 28/05/2010 - 13:18:01

Măncarea improvizată iese cea mai bunăăăă....mmmmm yammyyy deja me foame:))
Îmi place să improvizez ori de câte ori am ocazia.

A scris Dinu la 28/05/2010 - 13:41:02

IanaTonidze, ce gustos descrii procesul... Îmi place să gătesc.
Brava!

A scris IanaTonidze la 28/05/2010 - 13:49:39

Da, Dinu. Si sa vezi cum zboara farvuriile, lingurile, cutitele... direct in chiuveta. Caci dup ce le-am murdarit o data le dau la spalat. Si cand temin mancarea, am un munte de blide si tacamuri de spalat. Ce m-a enerveaza ! :D :D :D

Da, Black Sun, ai dreptate, pui mai mult suflet; ca sa iasa bine. ;)

A scris dorunty la 28/05/2010 - 13:52:26

Hmmmm...stiu si eu sa gatesc si o fac de cind eram copil. Nu te supara, dar cred ca sunt prea multe ingrediente acide (acre) in reteta ta. Cred ca marul e de prisos. Pentru a o echilibra, poti sa presori deasupra cascaval maruntit amainte de a da in rola, sau in sosul de patlagele audaugi niste smintina. Succes!

A scris Desire la 28/05/2010 - 13:52:50

Din descriere pare apetisant...iar faptul ca le-a fost pe plac si celorlalti membri concretizeaza acest lucru...
as incerca si eu dar sint departe de a face ceva gustos :) ...(stric productia)

A scris IanaTonidze la 28/05/2010 - 14:06:05

Dorunty, nu s-a primit acru; cartofii au absorbit si ei. Insa chiar insa-si ardeii aveau gust dulciag, sint preparati cu zahar. Ceea ce era mai acru au fost ciupercile. Dar ceapa, ardeii, marul - mai mult duci, si cartofii neutri. Sucul de rosii la fel, nu era foarte condimentat. Eu zic ca a fost bine. Dar depinde in pare parte de custul fiecarui produs in parte : cat e spre dulce si cat e spre acru. ;)
Desire, nu e complicat. ;)

A scris blushka la 28/05/2010 - 19:42:44

mie imi place sa improvizez mai ales kand gatesk ku cineva

daka am cu ce

si sunt o nebuna dupa condimente

A scris nicekiss la 29/05/2010 - 22:55:24

mai nebuna ca mine nu esti :P

A scris ShefaV la 30/05/2010 - 15:05:15

nu improvizez...si asa se primeste mancarea aiurea dar daca as mai improviza in general ar fi catastrofa:))

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!