Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Adevarul

A scris staby, bărbat, 26-30 ani (05/09/2010 - 10:53)

Recent am inceput sa citesc o carte foarte interesanta care m-a facut sa privesc lucrurile putin diferit. Se numeste " Radical honesty". Unde spune ca pentru a duce o viata de calitate cu un psihic sanatos, este nevoie sa spunem adevarul tot timpul, tuturor.
Spune ca exista trei niveluri de a spune adevarul :
Primul este punerea in lumina a faptelor. Cu toate detaliile posibile exact cum ne vin in minte, fara a incerca sa slefuim catusi de putin realitatea.
Al doilea nivel este sinceritatea in ceea ce priveste actualele ganduri si sentimente pe care le avem in privinta faptului sau situatiei in sine. Din nou, totul trebuie sa fie clar si cat mai transparent fara podoabe stilistice, cat mai complex si cuprinzator pentru a transmite exact starea pe care o ai.
Al treilea nivel este:expunerea fictiunii: adica recunoasterea faptului ca cine esti nu este cine te-ai dat drept a fi. cum te-ai vandut celorlalte persoane si celorlalti nu este cine esti tu cu adevarat. Ca nu stii cine esti de fapt. Te confesezi cu deziluzie asupra credintelor pe care obisnuiai sa le ai, pe care erai gata sa le sustii si multe chestii care le-ai vandut celorlalti si inca le vinzi.
Spune ca dupa ce ai reusit sa realizezi aceste trei niveluri de a spune adevarul, in prima faza vei fi stanjenit , rusinat, apoi dupa o perioada va fi doar un lucru cu care sa te lauzi si in ultima faza doar o descriere a ceea ce ti s-a intamplat in decursul dezvoltarii tale personale.
Ultimul nivel de demitizare a sinelui este practic o continua actualizare pentru ca tot timpul vom avea trairi si sentimente negative care sa le confesam.
Ce parere aveti despre adevarul spus in aceasta maniera? Mie mi-a dat un singur impuls de gandire: faptul de a fi gol in fata lumii, liber de orice masca si inhibitie, eliberat total si in deplina congruenta cu spiritul nostru.
Poate a fost cam lunga descrierea, dar am vrut sa cuprind cat mai bine ideea :)


Comentarii (7)

A scris skorpion la 05/09/2010 - 11:15:54

Cel mai mult pe lumea asta urasc minciuna si fatarnicia....si am darul de a descoperi minciunile, chiar daca uneori nu as vrea acest lucru....unii ma numesc detectiv innascut )))
Urind minciuna, ma stradui mereu sa spun adevarul....cred ca din cele 3 nivele descrise de tine, eu ma apropii de primul....insa nu in totalitate, recunosc....

Daca toti ar spune adevarul absolut.....lumea ar fi perfecta, cred eu.....

A scris adelon la 05/09/2010 - 11:21:03

Adevarul gol-golut il poti spune doar unui om psihic sanatos.

Cati asa oameni sunt pe lumea asta?

majoritatea si-ar iesi din tatani daca le-ai spune versiunea ta de adevar despre ei ... adevarul e subiectiv si interpretabil ...

nu vad rostul sa fii absolut sincer, caci devii vulnerabil, la cheremul cuiva, astfel iti pierzi din libertate, iar un om sanatos este liber, la toate nivelele ...

"Radical Honesty" e o metoda de psihoterapie, care poate fi aplicata cu succes sub indrumarea unui profesionist, nicidecum in lumea reala ...

Axioma:"Daca vrei sa reusesti in lumea asta, trebuie sa fii atent ce dezvalui."

A scris august_rush la 05/09/2010 - 11:23:08

mi-a trezit un pic interesul despre ceea ce vb,,,ma bucur ca sint si astfel de carti pe lumea asta....buna zicala "Unele carti ne invata ce este Viata altele se mai numesc manuale"

A scris Yuggen la 05/09/2010 - 14:42:47

Sint PRO adevar dar avem cu totii o mica problema vrem noi sau nu vrem sintem mincinosi si falsi, omenirea de cind exista ea se bazeaza pe iluzii sau falsificari, toti sint iluzionisti incepind de la OSCE, NATO, UE, Green Peace pina la mos Gheorge vecinul....
Cind omenirea va afla adevarul absolut (care poate fi dobindit doar pe cale religioasa) va fi raiul pe pamint ...

A scris miss chatain la 05/09/2010 - 16:35:29

A iesi din incurcatura nu e neaparat sa spui minciuni, e deajuns uneori sa nu spui tot adevarul! Altceva: cu cit mai multe carti vei citi despre adevar, cu atit mai mult te va mustra constiinta.

A scris Dinule la 05/09/2010 - 17:32:42

Yuggen, îmi place direcția în care bați. Doar că în loc de ”cale religioasa” aș zice ”cale spirituală”

A scris Kleopatra la 05/09/2010 - 20:27:21

Ei cum să-i spun eu verde-n faţă unei cliente că îmi vine să-i rup gâtul când îmi întârzie jumătete de oră la programare,uneori şi o oră jumate,iar eu fac ture de nervi prin casă?Păi o aştept să văd cât de nesimţită este şi cât o duce tupeul să mai întârzie şi când exploadez de nervi îi spun că timpul de care dispun îmi permite să-i fac doar atât (nu ceea ce-şi doeşte ea),apoi se cuminţeşte şi respectă timpul meu,ori ne luăm adio una de la alta.
Corespunde cu nivelul 2?
La nivelul 1foaaaarte rar mi se întâmplă să adug ceva floricele când povestesc ceva (floricica poate fi vreun gând de al meu,ceva de gelul "am deschis o paranteză").
Iar nivelul 3 parcă vine ca o contrazicere a celor 2,de parcă tot ce ai spus au fost numai minciuni...Nu-mi este clar,ori poate încă nu sunt suficient de matură ca să-l înţeleg sau să trec peste el.Oricum,nu-mi place cum sună,este pesimist,întortocheat,confuz,aiurit ...
Consider că dacă oamenii ar fi mai sinceri,lumea ar fi mai bună.Minciuna mi se pare pentru copii...Nu înţeleg de ce oameni maturi mint sau inventează tot felul de lucruri care nu au nicio legătură cu ei ,chiar nu pricep(recunosc că am făcut şi eu o dată ceva asemănător,dar a fost o porcărie pe care n-am s-o mai repet niciodată,oricum,e de iertat pe jumătate că nu a fost real :)).Faza e că eu chiar îi cred :)).De exemplu,dacă îmi spune unul că a fost în Franţa (da de fapt în afară de coada vacii lui n-a văzut nimic),eu tind să-l cred că a fost (că doar nu are niciun motiv să mintă ) :)).

Ei,nu cred că mă pot numi Mama Adevărului,dar mă strădui de regulă să nu umblu cu fofârlica,pentru a nu-mi complica viaţa.
Mi-aş dori să fiu mai directă cu oamenii care mă scot din sărite (sau mai bine zis comportamentul lor,acţiunile,atitudinea...)

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!