Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Ascultator sau Comunicator?

A scris staby, bărbat, 26-30 ani (25/12/2010 - 21:13)

In care dintre aceste doua tipologii va incadrati in converasatiile din viata de zi cu zi? Unde ar fi echilibrul? Care este perceptia voastra a unei conversatii de calitate din acest punct de vedere? Si cum va percepeti pe voi insiva in raport cu cei din jur?
Avantajele si dezavantajele pe care le-am observat de-a lungul timpului sunt:
Ca si ascultator iti consumi multa energie ca sa asculti nevoile oamenilor si sa empatizezi cu ei. Este bine sa asculti probleme altora si sa nu vorbesti despre tine foarte mult. Dar in acelasi timp acest lucru se poate traduce in faptul ca daca asculti prea mult pe interlocutorii tai inseamna ca poate tu nu prea ai multe lucruri de povestit si astfel de axezi pe lucrurile ce se petrec in viata sa. Devii plictisitor prin simplul fapt ca nu transmiti nimic ci doar hranesti nevoia altuia de a-si exprima emotiile.
Ca si comunicator este bine sa povestesti despre tine ca astfel transmiti lumii un mesaj in legatura cu personalitatea ta si nevoile tale. Prea mult comunicat si putin ascultat te poate instraina de restul lumii care vor sa-si exprime la randul lor personalitatea si nu au cui. Dar poti sa fi si un excelent povestitor care capteaza atentia celor din jur prin atractivitatea continutului mesajului si prin imbinarea de succes a cuvintelor.

Comentarii (11)

A scris Support la 25/12/2010 - 21:46:23

Ma stradui sa ascult cit mai mult, mai ales la inceput, pentru ca sa adun informatia necesara, pentru a fi capabil sa comunic efectiv cu persoana pe care o ascult. Dupa, vorbesc destul de mult, desi foarte putin despre mine, mai mult despre lumea inconjuratoare. Prefer sa nu comunic deloc, daca nu ma satisface nivelul intelectual al interlocutorului, dar sunt si exceptii, cind spre exemplu, caut o perspectiva noua asupra unei probleme vechi, sau cind am nevoie de o relaxare emotionala.

Opinii.md este de fapt un antrenament destul de bun pentru comunicare, atit activa, cit si pasiva. Mai sunt si iritanti, care polueaza fluxul de idei, dar accept ca este o situatie normala, considerind varietatea intelectuala si emotionala a interlocutorilor.

A scris Melhisedec la 25/12/2010 - 22:27:44

A asculta in genere e o arta in sine.Arta de a asculta.Trebuie sa inveti sa o posezi.A asculta si a auzi in general sint doua lucruri diferite.
Nu stiu unde ar fi echilibrul dar...stiu ca atunci cind sintem pe rol de comunicatori nu trebuie sa ne transformam publicul ascultator,prietenii in "lazi de gunoi" in care ne varsam toate necazuriloe si emotiile negative adunate.
Pe rol de ascultator,stiu ca e bine sa asculti activ,adica sa intervii din cind in cind,dara fara a intrerupe in acelasi timp.In caz contrar,daca doar asculti fara sa dai nici un semn de activitate,interlocutorul isi poate crea impresia ca dormi in picioare ca camila si cu ochii deschisi ca iepurii...

A scris snoopyk! la 25/12/2010 - 23:52:55

Eu sunt atat ascultator, cat si comunicator.
Sunt perioade cand nu sunt prea vorbaret, insa consider ca e nepoliticos sa stai de vorba cu un om, si sa-l lasi doar pe el sa vorbeasca, la fel cum e sa-l intrerupi.

A scris Dinule la 26/12/2010 - 10:25:10

Ascultator.
Comunicator rareori, de nevoie.

A scris Nikole la 26/12/2010 - 15:45:59

mereu trancanesc.....)))
dar daca serios imi place sa vorbesc....si sa ma asculte...si ma asculta...sa nu ma fi ascultat mai ascultam si eu ce se vorbeste....))

mereu intr-o discutie iau partea activa....

A scris Adelaide la 26/12/2010 - 16:15:09

Şi...şi
Depinde cu cine am plăcerea sau neplăcerea să comunic:)
Mi s-a spus că sunt o bună ascultătoare cândva...recent tocmai vbeam cu un amic care după părerea mea e fff inteligent şi mă eclipsează uneori. Chiar îi spuneam că eu mai mult ascult şi intervin rar când vbim..el mi-a spus contrariul că e biunivocă situaţia:)
Aşa că fac parte din ambele tabere.
Depinde totuşi şi de starea sufletească şi de puterea interlocutorului de a te antrena în discuţie, de tema analizată, de cât de informat eşti...

A scris Skin la 26/12/2010 - 17:10:53

In multime tac si ascult, in 2 obisnuiesc sa vorbesc numai eu aproape, .....in compania omului inteligent - alternez.

A scris IanaTonidze la 27/12/2010 - 10:47:07

Ascultator. Desi Dialogul mi se pare mult mai optimal decat ambele luate separat...
Se intimpla si sa fiu foarte vorbareata, rar de tot, si doar cu anumite persoane.

A scris ceresta la 27/12/2010 - 13:31:06

Mai mult ascult, decit vorbesc.
Desi depinde citi interlocutori sunt. Imi place mai mult sa analizez si sa ascult, decit sa vorbesc.

A scris maya24 la 27/12/2010 - 20:08:38

Din marele meu regret, sunt comunicator. Incerc sa ascult, dar daca ma pornesc la povestit-gata, trec intr-o stare de eiforie!

A scris Ank@ la 02/01/2011 - 15:58:00

Mi-e plictisitor sa ascult pe cineva povestind ceva....mai degraba incep eu cu vorba :) Stiu ca e teribil asa ceva, dar, ma rog, pentru a intretine o relatie, o prietenie, ar trebui sa ne invatam a asculta, ca de altfel nici pe tine nimeni n-o sa te asculte :)

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!