Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Relatie de prietenie intre sef si subordonat

A scris staby, bărbat, 26-30 ani (14/06/2016 - 21:11)

Credeti ca poate exista o relatie normala de prietenie intre un sef si subordonatul sau? Poate fi depasita acea bariera legata de diferenta de statut sau nu? Care au fost experientele voastre de pana acum? :)

Comentarii (15)

A scris nasea la 15/06/2016 - 06:47:29

Am relație de prietenie cu toți șefii mei.
Cu unii mai strânsă, cu alții așa și-așa. Cu un fost șef, cu care nu mai lucrez deja de vreun an, până acum comunicăm.
În orice caz, niciodată nu m-am simțit subordonată. Aleg foarte meticulos oamenii cu care lucrez și evit oamenii cu atitudine ”bossy”. Șefii trebuie să fie lideri, nu boși.

A scris snoopyk! la 15/06/2016 - 07:57:49

Nuștiu ce ai tu în vedere prin prietenie, nu cred că pe șefuf tău l-ar interesa problemele tale personale, nu cred că ar veni la tine acasă să faceți frigărui, să beți bere și să râgâiți în unison.
Eu le-aș numi relații amicale.
Acea barieră poate fi depășită, numai că dacă te stărui prea tare riști să devii pupincurist. Cea mai bună metodă este să fii tu însuți, șefii tot sunt oameni, vor vedea în tine acele calități care te fac atractiv ca prieten. De la ei ai de învățat multe, deci și tu la rândul tău trebuie să ai un pic de nucleu, un șef va coborâ bariera statutului fără să-și dea seama dacă va găsi în tine ceva interesant.
Experiența mea e bogată în acest domeniu, am avut șefi care-mi sunt prieteni, aproape ca cel descris în primul alineat, cu majoritatea sunt în relații amicale.
Părerea mea e că trebuie de păstrat o limită, nu uita niciodată unde este locul tău, altfel riști să abuzezi de prietenie și toată relația se strică. La fel poate și șeful tău să abuzeze, poate lesne să te expluateze, să facă abuz de încredere, fii atent :)

A scris mandala la 15/06/2016 - 11:47:45

Subordonat asta înseamnă să satisfaci cerințele sarcinii, pe care, de regulă, ți le pune șefuțul. Pentru decurgerea procesului, a comunicării, a înțelegerii stitlului de lucru, da! e nevoie de o doză de prietenie, care, totuși, cred, îi convine mai mult șefului, pentru că volumul și productivitatea, aparent, crește.

Cred că e mai mult o iluzie a prieteniei. „Relații colegiale” ar fi o alternativă.

A scris nasea la 15/06/2016 - 13:27:28

Hm, depinde despre care sens al cuvântului ”subordonat” merge vorba. DEX-ul menționează cuvintele ”dependent”, ”inferior”, ”supus”...
Relația de dependență e reciprocă în cazul meu: așa cum depind eu de șefi, tot așa depind și șefii de mine/de serviciile mele.
Supunerea îmi pare a fi mai mult din domeniul militarilor.
N-am simțit niciodată că mă supun șefilor mei. Dacă nu vedeam sens în sarcina care mi-o dădeau, le argumentam de ce și fie îi convigeam eu pe ei, sau ei pe mine de ce merită de făcut și foarte rapid ajungeam la un numitor comun. Îmi place să fac lucru calitativ și să văd efectul. Îmi place să contribui la prosperitatea companiei. Mi-aș pierde motivația dacă aș simți că fac un lucru în zadar.
Tot așa cum șefii mei au anumite cerințe față de mine, așa am și eu cerințe față de ei.
Sunt nesubordonată, puțin alintată, poate chiar problematică, cu cerințe mari, dar nu-s sigură dacă sunt calități negative pentru un angajat, din moment ce cu ajutorul lor atrag șefi extraordinari.

Am impresia că relația de boss - supus e pentru angajații care-și urăsc lucrul și nu-i motivează nimic altceva, decât un ton mai dur al șefului și frica de a fi pedepsit / rămâne fără de lucru.

A scris skorpion la 15/06/2016 - 14:40:49

Sigur ca da, dar prieteni pina la moarte.....:-))))

Cind ne trimitem unul pe altul, avem grija sa ne amintim reciproc ca ne asteptam unul pe altul din urma....:-)))

Cind ne aratam "afectiunea", ne spunem: "Mor, dar cu tine de git....." :-))))

E atit de mare "prietenia" intre noi, incit intelegem reciproc ca trebuie sa dureze o vesnicie, vrem sau nu vrem si asta mentine echilibrul in relatie.....:-))))

A scris _Panika_ la 16/06/2016 - 09:40:22

nasea unde lucrezi ?

depinde de nivelele șefilor... și de nivelul tău...

de ex. poți fi prieten cu șeful tău direct sau + 1+2 de asupra lor...

poți fi prieten cu șeful tău în cadrul unei companii de 5 oameni (în cazul dat chiar nu le stă bine șefilor care o fac pe Bossul) în cazul dat da poți alege miticulos... (ceea cei prostie din punctul meu de vedere, sau dovadă de infantilitate)

dar există companii hai să luăm de ex. una pe care o cunosc toți... Orange... unde șefi îs mulți și diferiți vrei nu vrei unul e boss altul lider altul prieten altul dușman...
deci ca răspuns la întrebare, Da în unile cazuri e posibil... dar asta nu este o regulă sau necesitate !...

A scris nasea la 18/06/2016 - 00:43:34

Cum adică +1, +2 de asupra lor? :)
Sigur că șefii mei sunt mai buni decât mine în multe domenii, mai inteligenți, au mai multă experiență etc. Ei sunt la un nivel mai ridicat decât mine, dar asta nu explică de ce n-aș putea avea relații de prietenie cu ei.
Dacă avem valori, priorități și uneori moduri de gândire similare, atunci de ce nu?

Nu-i valid argumentul cu numărul de angajați în companie. Dacă ai posibilitatea să discuți cu șeful tău, atunci nu contează numărul de angajați. Unii șefi sunt distanți față de angajați deoarece nu consideră că au multe în comun. E ceva firesc. Angajații dedicați și motivați ajung, de regulă, să fie mult mai apropiați cu șefii.

Întrebarea e de ce consideri că e prostie să alegi meticulos șefii? :)

A scris KirKKe la 19/06/2016 - 00:42:16

cred ca se poate atata timp cat exista inca simtul omenesc la indivizi)

eu am avut parte de sefi diversi ...cu unii dintre care am avut relatii destul de normale si firesti

A scris _Panika_ la 20/06/2016 - 05:28:24

nasea, dar de fapt posibil ai dreptate... în moment ce îmi va fi propusă o careva avansare eu pentru început mă voi documenta cu privire la cum sunt șefii acolo... dacă vor fi Bossy atunci cu siguranță voi refuza și avansare și majorarea salariului și tot , numai datorită faptului că nu chiar mio căzut în inimă seful... stai așa și dacă prima impresie pe care îți va lăsao va fi înșelătoare ?

A scris skorpion la 20/06/2016 - 07:37:31

Niciodata nu am renuntat la ceea ce imi place sa fac din cauza sefului......

Orice sef are taracanii lui...In practica mea nu am intilnit un sef perfect......Pina ajungi sa faci cunostinta cu toti taracanii lui e mai greu......dupa asta "kakoi privet, takoi otvet".....:-))))

Plus ca sefii se schimba des, uneori nici nu reusesti sa-i cunosc toti taracanii, ca vine altul...:-))))

A scris nasea la 20/06/2016 - 09:55:51

panika, da. Am refuzat și nu odată oferte de lucru cu salariu mai mare decât al meu la moment din motivul că nu-mi plăceau șefii (da, erau prea bossy) sau însăși organizarea și politica companiei lor. Nu am regretat niciodată.

Lucrul trebuie să-mi placă. Nu pot să jertfesc o jumătate de zi de lucru, ca s-o răscumpăr cu cealaltă jumătate. Nu vreau să fiu fericită doar pe jumate. :)

Pot să fac ceea ce-mi place în alte companii, cu alți șefi - respectuoși, pozitivi, talentați, integri, inteligenți, deschiși la critică... Printre așa oameni am o motivație mai puternică să contribui la prosperitatea companiei, să vin cu idei și soluții, nu doar să fac exact ce mi se cere.

A scris _Panika_ la 21/06/2016 - 05:20:08

ce să-ți zic nasea... succese și în continuare dar !...

apropo nasea, din observațiile tale, cum vezi ? de la eșirea legii celea anti fumat se fumează mai puțin pe stradă ?

A scris nasea la 21/06/2016 - 09:46:36

Nu se fumează deloc în localuri. :)

Pe stradă am văzut vreo doi care fumau, dar mi-era lene să mă leg de ei.

Oamenii au început să fumeze pe marginea străzii, nu pe trotuare, ca să respecte acei 15 m. :D

În orice caz, e mai bine decât a fost. Eu sunt mulțumită. :)

A scris _Panika_ la 21/06/2016 - 12:56:11

mă bucur și eu de rezultatele date.

A scris carmen la 22/06/2016 - 09:15:59

Mai mult amicitie. în relaţia mea cu şeful şi cu subordonatii, observ ca prietenia apropiată nu te lasa sa lucrezi conform regulilor stabilite în institutie, deaceea, amici- da, subordonare-da.

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!