Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Gelozia

A scris o femeie (15/06/2017 - 06:13)

El are o colegă de serviciu alături de care a mai lucrat încă câțiva ani înainte de a începe relația cu mine. Între ei nu e nimic mai mult decât prietenie, cu un pic de simpatie, desigur, pentru că nimeni nu e prieten cu cineva antipatic. Nu ies împreună, dar comunică mult. Ea e căsătorită, eu am încredere deplină în el. Ca să mă înțelegeți corect, nu mă tem deloc că m-ar înșela. Unica mea frică e că ar putea să o considere mai bună decât mine, dar imposibil de atins, din cauza faptului că e căsătorită și își iubește soțul. Mă simt groaznic, atunci când ea îl sună (ca să discute chestii de serviciu), iar el vorbește atât de drăguț, îmi apare un nod în gât, neapărat plâng în aceste momente, dar fără ca el să vadă. Am mai avut crize de gelozie, m-a asigurat în toate modurile posibile că nu mă înșală, e foarte supărat de lipsa mea de încredere și aproape că am distrus relația la un moment dat, dar i-am promis că mă voi controla.
Vă rog, ajutați-mă, dacă nu depășesc gelozia, ne vom despărți definitiv. Dar cum să o depășesc? E cert faptul că are o anumită doză de afecțiune față de tipa asta, dar are rost să fiu geloasă dacă știu sigur că nu mă va înșela?

Comentarii (22)

O femeie a răspuns:15/06/2017 - 06:21:23

Aș mai adăuga că am citit o mulțime de articole și cărți despre gelozie, dar nu m-am regăsit pe deplin în niciuna. Cum am spus, frica mea nu e că m-ar înșela, dar că tipa aia (sau oricare alta) ar putea fi mai bună decât mine, mai potrivită pentru el, dar indisponibilă. Mă tem că el "se mulțumește" cu mine, dar dacă ar fi fost colega aceea necăsătorită de la bun început, relația noastră poate că nici nu ar fi existat... Mă simt inferioară ei în toate aspectele.

O femeie a răspuns:15/06/2017 - 08:23:35

Sunt secretara unui şef, succesul afacerii se menţine pe apă, doar din înţelegerea şi încrederea pe care o avem unul în altul, diferenţa de situaţia ta e ca eu sunt divorţată. Am auzit o dată ce făcea soţia lui, (microfonul telefonului era cam tare), m-au trecut furnici, nu ştiam ce să zic şi cum să mă comport mai departe. Era geloasă, foarte geloasă. Pe de altă parte, cred că ea face asta doar din profilactică, pentru că ştie că în nici un caz el nu va lăsa familia şi nu o va schimba pe ea pentru mine. E o femee extraordinară, e deşteaptă, descurcăreaţă, ingenioasă, dar uimitor în acest caz e aşa de geloasă. Daunazi am fost la o zi de naştere, noi tot colectivul şi ea, îmi era frică, să fiu într-o companie, dar nu puteam refuza sa nu merg. S-a purtat omeneşte, fără nici o insinuare. Probabil a reuşit el să o convingă, că suntem doar colegi şi prin voia întâmplării, legaţi mult prea strâns în iureşul evenimentelor de la întreprindere. A fost meritul lui aici, eu doar aşa vad.
Să păstrezi familia nu poţi doar tu singură, o veţi pastra împreună, doar amândoi. Gândeşte-te întîi care ar fi soluţia ideală în cazul dat, ce ar putea să te facă să scapi de gelozie, apoi vei putea găsi un mod de ieşire din criza. Trebuie sa fii tare, doar tu poti gasi solutia.

A scris mandala la 15/06/2017 - 18:31:34

blin e așa de complicat de lămurit. pentru că e psihologie pură, iar în psihologie formulele sunt foarte complexe, foarte ramificată, și toate rădăcinile, algoritmii, coeficienții cumva sunt legați unul de altul, și că, pînă la urmă, nimic nu este întâmplător. Deci întrebarea e una cu zel.

Altă certitudine: e că bărbații sunt dificili -- ei nu prea sunt dotați cu mecanisme de sensibilitate psihologică, așa cum sunt, bunăoară, femeile. Ăștia fac așa cum le zice instinctul, cum îi duce valul, puțulica -- mai ales dacă sunt bărbați cu iq slab și lipsiți de caracter.

Ce ține de situația descrisă... ceva va fi. Dar nu știu ce. O sfadă nu ar strica. Poți să o provoci tu.
Și, astfel, puneți punctele pe „i”. Și chiar dacă se va ajunge la un conflict puternic, cu strigăte etc, nu vă despărțiți, mai rămâneți împreună un timp ca apele să se așeze și să începeți de pe o filă nouă.

...cred că asta aș face.

PS conflictele sunt preferatele mele.

A scris _Panika_ la 16/06/2017 - 13:10:09

Mandala - (dacă sunt bărbați cu iq slab și lipsiți de caracter.) - tu ești convins în ceea ce spui ? nu văd nici o legătură.
Îndeobște ceea ce ai scris e o demagogie curată, Bărbații după natură sun poligami, și dacă tu nu ai fi, atunci ai o problemă....


Autor - Cred că este necesar să găsești puteri și să termini cu isteria aceasta. Aparent tu ai pierdut filtrul gândirii în acest sens...

Din ceea ce ai scris tu nu ești ok cu interiorul tău.... și dacă o femeie nu este în armonie cu sine ea nu atrage fie ea prietenă / soție / șamd.... deci caută să-ți rezolvi pentru început problema ta și apoi cauto în jumătatea ta.
În acest caz, conflicte și prostii de ale lui mandala nu sunt de dorit, tu pur și simplu vei adânci retrăirile tale interioare. O
Pur și simplu nu te subestima, ai încredere în tine și începe a face ceva....de ex. schmbăți coafura....

ujas

A scris Lord A la 18/06/2017 - 05:58:12

Mandala WTF ? Serios, barbatii ghidati de putulica ? Bine ca exista femeile ghidate 150 % de IQ ca s-ar duce dracului lumea asta. Nu ca nu este dusa deja, dar asta-i alta discutie.
Autor, parerea mea personala bazata doar pe putina experienta de viata, mai am un plus inca sunt barbat si ghidat exclusiv de putulica, deci din tabara adversa pot sa-ti impartasesc ce gandesc salbaticii barbati.
Orice realtie se bazeaza 100 % pe incredere, primordial in tine si apoi secundo in partener atit. Chestii de astea control, gelozie sunt pentru adolescenti, hai pina in 20 de ani.
De ce ? Pentru ca orice ai face tu sa-l controlezi daca-si doreste asta, el va gasi calea sa te insele. Doar nu pretinzi sa poti controla asfintitul si rasaritul soarelui, da teoretic este posibil, dar practicNU. Accepta ca nu poti controla totul intr-o relatie si ca unicile imbunatatiri ce le poti face in cuplu esti tu. Cuvintul cheie aici este incredere, atit, restul sunt doar miraje.
Experienta am cat duce carul, departe de sotia mea sunt cred cam jumatate din timpul cat suntem impreuna. Ispitele sunt si exista intotdeauna, apropo unele femei cu IQ foarte ridicat, printre altele, mai nu imi dadeau invitatie in scris ca ar accepta compania mea pe o seara, insa totusi am ramas fidel juramantului dat, pentru ca ghici ce; Imi iubesc sotia, atit. Asta ma tine in frau, nimic altceva. Desi foarte geloasa la inceput am reusit sa-i explic sotiei ca chiar dormind unul linga altul putem sa ne inselam daca dorim, sau pentru voi doar contactul trupesc este inselare ?
Sfat; Renunta la complexele de inferioritate. Redevina cea pe care el o iubeste, cea pentru care el a acceptat relatia voastra, vezi ce poti sa modifici in tine pentru a imbunatati relatia voastra. Contraindicat scenele de gelozie, improductive, stresante, consumatoare de nervi pentru ambii si racesc relatial mai ceva ca azotul lichid. O discutie calma asupra ceea ce te deranjeaza ar putea clarifica situatia, dar daca el ti-a spus ca este doar amicitie nu vad de ce altceva mai ai nevoie? Poti daca crezi ca ar da roade sa-i spui ce nu-ti place in relatia lor, dar asta numai pe tonul cel mai calm din lume si daca stii ca el este in stare sa asculte linistit asta. Daca nu, atunci iti ramane doar increderea. Omenii nu apartin nimanui decat lor insesi, poti sa-i manipulezi o vreme, dar pina in final daca doresc sa plece vor pleca.Accepta asta si viata ta va lua o alta turnura.
Poate este cam stufos ce am scris, daca este nevoie de clarificari revin. Succes si nu uita incredere in tine 1000 % si apoi 100 % in partener, doar asa.

A scris nasea la 18/06/2017 - 14:12:24

Văd că vă plac generalizările...

Nu prea înțeleg de ce bărbații ar fi mai dificili decât femeile, sau invers. Consider că totul depinde de mediul și educația de care a avut parte fiecare.

Panika, de unde ai luat că bărbații ”după natură” îs poligami? Ori mergi și tu după premisa că dacă multe animale sunt poligame, atunci ar trebui să fii și tu?
Poftim exemple de animale monogame:
gibbonii, castorii, lupii, vulturii, lebedele ❤

Eu mă simt minunat într-o relație monogamă (deja al 5-lea an) și mai cunosc o mulțime de bărbați și femei cu aceeași viziune.

Panika, nu că aș nega poligamia ta, dacă vrei - fii. Însă, nu e bine să te iscălești pentru toți.

Anonimă, sunt de părerea că trebuie să ai încredere infinită în partenerul tău, pentru că nu are sens să nu ai. Dacă va vrea să plece, atunci mai bine s-o facă mai devreme, decât să-l ții cu lacăt de gât. Nu cred că limitând libertatea cuiva diminuezi șansele partenerului de a se îndrăgosti de altcineva, ba chiar cred că gelozia de orice grad va dăuna grav relației. Eu precis m-aș sufoca în o astfel de relație.

Și încă ceva: întotdeauna vor exista oameni mai buni decât noi cu care partenerii noștri vor interacționa, trebuie de resemnat cu gândul că nu ești cea mai bună și că nici nu trebuie să fii ca să meriți să fii iubită.

A scris _Panika_ la 19/06/2017 - 06:23:46

nasea- continuă să crezi în povești !...

A scris after dark la 21/06/2017 - 22:18:39

Bre, gelozia, cred ca au cam simtit-o toti pe pielea lor, nu este cel mai placut sentiment, ba chiar unul dintre cele mai greu de digerat, stiu cum e, dar niciodata nu am ajuns sa caut prin buzunare, sa caut in telefoane, sa trimit detectivi... Nu o mai faceti pe Dumnezeu si in primul rind nu deviati de la subiect.
Catre autoare: gelosi putem fi si in cazul in care nu iubim o persoana, pornesc de la aceasta premisa pentru ca este important sa ne cunoastem in primul rind pe noi insine, detaliul asta rezolva o multime de chestii in viata. Gelozia, poate aveva o groaza de radacini, in afara faptului ca ne e frica sa pierdem o persona pe care o iubim).
Nu putem nega faptul ca ne vor tremura chilotii ori de cite ori in preajma partenerilor nostri vor aparea persoane de a caror superioritate nu ne putem indoi. Asta nu inseamna ca trebuie sa incepem sa ne dam in spectacol, sa sarim in patru labe sau, sa facem spume la gura! Stati linistiti, unicul lucru pentru care merita sa va agitati este acela de a va simti bine in pielea voastra. Atita timp cit asta nu se va intimpla, veti ajunge sa aveti schizofrenie paranoidala sau alte boli mentale grave.
In fine sper ca oricare dubiu care va va macina inima de gelozie sa nu fie decit fructul imaginatiei voastre, iar cind o persoana va da semnale ca fericirea lui este pe alte meleaguri, lasati-l liber sa plece, veti avea ambii de cistigat.

A scris nasea la 22/06/2017 - 07:40:44

Panika, nici nu încerci să-mi demonstrezi contrariul? :) Fii sincer: chiar crezi că pe lumea asta nu există cupluri monogame fericite?

A scris snoopyk! la 22/06/2017 - 11:34:14

Eu aș porni de la faptul că tot timpul se va găsi cineva mai bun decât tine. Și tu poți găsi mai bun ca el, sunt sigur. Dar asta nu înseamnă că veșnic o să schimbați partenerii ca pe mănuși. Aveți o relație care se bazează pe ceva, de aceea și sunteți împreună, încearcă să înțelegi asta.
Soția mea m-a scutit de asemenea situații, mi-a interzis să am prieteni cu țâțe. Țin minte că mult m-am contrat cu ea pe tema asta, într-un final am cedat, capul meu pur și simplu exploda de atâtea explicații lipsite de logică, n-am înțeles nimic în afară de aceea că asta este foarte important pentru ea. Fie.

A scris _Panika_ la 22/06/2017 - 14:36:00

Nasea - ar fi multe de scris ca să înțelegi, dacă vrei pot să te sun și să-ți lămuresc :-))

A scris Pears la 22/06/2017 - 18:13:17

Panika da sotia ta e de acord? Ea tot are unda verde in alta parte sau numai tu?

A scris nasea la 22/06/2017 - 22:16:16

Ei, Panika, se-ncepe... Și la telefon o să-mi spui că mai bine la o ceașcă de cafea?

Mai degrabă aș pierde timpul cu persoane mai plăcute mie, no offense )) Și nici nu prea cred că ai multe și interesante de spus, dacă aveai - scriai aici...

A scris _Panika_ la 23/06/2017 - 08:26:34

nasea - bună încercare de a mă pune să scriu, chiar apreciez ), însă în asemenea pornografii psihologice nu mă prind :-)

Pears - soția mea nu are probleme și isterii de genul,
Plus am spus femeile sunt monogame :-P

A scris Pears la 23/06/2017 - 15:44:32

Hahahaha Panika atotștiutorul
Da ea poate tace si face? Nu fi asa încrezut sau tu nu ai auzit ca femeiele tot inseala?

A scris _Panika_ la 26/06/2017 - 05:55:28

asta e și problema Pears, din start ați luat mesajul meu fără al trece prin filtrul gândirii !
am spus eu undeve ceva de înșelat ?

aleo, a fi poligam și a înșela nu e una și aceeași !

da voi repede cu ”ablomuri” cu limba pe spinare și încă răutăcioase :-)))
fără supărări, dar anume așa gen de femei și se confruntă cu înșeluri, gen de femeie care în 5 minute e în stare să-ți scoată păr sur pur și simplu :-)))

A scris Daze la 29/06/2017 - 05:40:55

Te înțeleg mai bine decât mi-aș dori.
Într-o anumita măsură e vina ta ca ești nesigura în propria valoare și te simți amenințată de relația lui prietenoasa cu alta femeie, dar poate e și vina lui ca nu îți comunica cât de mult însemni pentru el, cât de speciala și de neinlocuit esti... Cheesy dar necesar :D
Poate e semnal ca ție ceva nu îți ajunge în relație. Nu e grav, dar se pare ca e destul e serios pentru tine și cred ca poate fi rezolvat numai comunicând cu el și el comunicând cu tine. Cum ai spus, nu e vorba de înșelare, mai mult de securitate emoțională... Ceea ce nu înseamnă că o relație e fericita numai dacă ai siguranță absoluta, un pic de frica de a pierde pe cel de lângă tine poate aduce mai multa apreciere a ce ai, dar sa trăiești cu anxietatea asta nu e sustenabil.

Încearcă sa te autoanalizezi de unde vine aceasta nesiguranță - poate părinți distanți, poate foști iubiți, poate se extinde si la alte domenii din viata ta? Eu am fost foarte surprinsa cândva cand am realizat ca am un mecanism de apărare copiat inconștient (și contraproductiv) de la mama, ceea ce ma ajuta însă să îl depășesc. Poate faci și tu niște descoperiri :)
Pace îți doresc!

A scris KirKKe la 06/07/2017 - 20:58:39

Îți poți depăși gelozia doar câștigând mai multa încredere în sine ! E ceva ce îți lipsește mult ! Și atâta timp cât te subestimezi, gelozia Îți va face probleme !

O femeie a răspuns:07/07/2017 - 09:00:12

Poate totuşi ceva nu primeşte de la tine. Dacă îl sună pentru chestii de serviciu şi el vorbeşte cu ea, e pentru că îi place să vorbească cu ea. Serviciul se sfârşeşete la 17:00, să ştii.

A scris sanduta77 la 08/07/2017 - 13:13:44

Am si eu probleme cu gelozia. Pot sa iert orice, dar nu si o relatie cu o alta femeie.

A scris semiramida la 02/09/2017 - 06:43:32

Eu nu stiu ce sta la baza geloziei, ce e cu ea, se mosteneste sau se obtine pe parcurs? dar imi imaginez ca e sufocanta. Uneori asi vrea sa simt acesti firi ai geloziei, sa știu cum este,ea, nu apare nici cind ma tachineaza sotul cu povesti de genul ”ce ar face în pat cu cutare” , Eu cred ca gelozia este o afectiune psihologică, precis sunt undeva cercetări și dovezi despre asta.

A scris Rita la 13/10/2017 - 21:53:14

De acord cu kirkke. Apropo, cum ai solutionat situatia data?

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!