Autorii care vor publica "întrebări" cu temele de acasa de la liceu/universitate vor fi blocaţi definitiv.

Nu mi-e frica, nu mi-e frica de ... aerul conditionat ?

A scris Lord A, bărbat, 22-25 ani (02/07/2017 - 09:41)

AC este un acronim folosit in engleza pentru a defini aerul conditionat si curentul alternativ. Ambele corelate. Revenit o data in Moldova am ramas crucit sa vad ca maxi-taxi - urile (rutierele desi termenul este gresit, nu-l folositi, fu- fu-fu) noastre ofera internet Wi-Fi, dar nu au AC. L-am intrebat pe soferul respectivului mijloc de transport, de ce ? Se vedea de la o posta ca maxi-taxi -ul a fost procurat nou, deci inzestrat cu astfel de dotari din fabrica, nimeni nu le folosea insa.
Explicatia era simpla citez: " Si nu ai facut o gaimarita (sinuzita) sa nu poti sa te lecuiesti toata viata ?" Si mi-a istorisit patania unui prieten care sofer fiind a indraznit sa deschida "monstrul perfid" al civilizatie numit AC. A stat in spital, nu s-a mai lecuit, si acuma are mereu probleme de sanatate care o sa-l urmareasca toata viata.
Am tacut, era evident ca omul era din secta "NU AC", din care fac parte 99 % din moldoveni, care este doar o derivata din religia "INCHIDE FEREASTRA CA TRAGE CURENTUL" din care fac parte toti moldovenii, practic fara exceptie.
In capul meu insa nu-si gasea odihna intrebarea : Cum de celelalte natii nu sufera din cauza AC, dar pentru moldoveni este ca kriptonitul pentru Superman ?
Ne simtim mai bine cand in zilele de canicula iesim leoarca de sudoare din maxi-taxi, putind a toate, dar mandri ca nu am cedat tentatiei de a deschide aceasta arma a civilizatiei care este facuta pentru a duce pe paturi de spital, firava, dar mindra natie moldava ?

Comentarii (14)

A scris snoopyk! la 03/07/2017 - 17:03:17

Cred ca mai degraba merge vorba de zgarcenie aici, cu ce ocazie o sa cheltuie el 2-3 litri de combustibili ca sa-ti fie tie comfortabil. "Monstrul" de care vorbesti poate fi foarte usor de dresat, mai ales cand merge vorba de climatronic.

A scris Lord A la 04/07/2017 - 08:03:43

snoopyk!
Poate pentru comfortul pasagerilor ? Adica sa fim onesti inafara de zilele de vineri si sambata sau in timpul sarbatorilor nu este chiar asa o avalansa de pasageri. Apoi mai platesti si pretul unui bilet la urma, urmei.
Ai tot dreptul sa iesi uscat la sfarsitul calatoriei.

A scris snoopyk! la 04/07/2017 - 12:18:09

Si eu ce vorbeam, sunt atat de zgarciti incat prefera sa stea toata ziua in conserva ceea incinsa numai sa mai economiseasca un pic, sunt sigur ca si lor le e cald, cu masina personala precis ca merg cu conditionerul pornit.

A scris after dark la 04/07/2017 - 16:22:17

Suntem un popor cu imunitate scazuta! :)

A scris Lord A la 04/07/2017 - 19:00:15

after_dark, probabil ca altfel nu prea imi explic.
snoopyk, evident ai dreptate, dar aici apare o alta intrebare, de ce sa nu ceri sa-l porneasca ? Evident ca posibil o sa te refuze, dar mai stii poate mai apar niste nonconformisti ca tine si sunteti mai multi. Ce riscam ?

Mai am eu multe nelamuriri cu gandirea noastra. Spre exemplu din satul meu pleaca cam la fiecare ora cate un maxi-taxi spre centrul raional. Sunt cunoscute orele de cea mai mare afluenta, cand oamenii practic se metamorfozeaza in cocostarci si tot nu ajunge loc pentru toti. Toti stiu orele astea, primarul satului, satenii, soferul, stapinul rutei. Intrebare: de ce se accepta aceasta injosire a demnitatii umane ? De ce primarul nu zice, prieteni stiti ceva? Vreti sa operati in satul asta, apoi hai ca la orele astea sa veniti cu ceva mai spatios, unde lumea sa stea decent in maxi-taxiul vostru. Nu-i tare bun primarul, sa ceara oamenii ? Nimic, de cand sunt copil se petrece asta si de atunci nimanui nu i-a venit in cap sa faca ceva ? Doar suntem oameni nu animale?

A scris _Panika_ la 05/07/2017 - 06:00:57

Lord A - tu de unde ai luat că -99% ?

poate și pe alocuri este așa o problemă, dar să susții că 99% moldoveni ? mai bine îmi bag picioarele în capul tău....

A scris snoopyk! la 05/07/2017 - 08:32:40

Panika, iar tu cu agresivitate infantila? :D Fii mai ingaduitor nu te anina de cuvinte.

Lord A, transportul din Moldova demult este o mafie, in satul meu e cam fix aceeasi chestie, primarul nostru nu poate face nimic, dar a incercat de nenumarate ori, de exemplu mafiotii au ridicat pretul unei calatorii la 15 lei, asta fusese ultima picatura din pahar, primarul a mobilizat oamenii si am strans bani, am procurat autocare normale, nu conservele astea mici si puturoase, si pretul unei calatorii a fost fixat la 10 lei, plus studentii si pensionarii pe gratis. Acum mafiotii si-au activat legatuirile din parlament, guvern, si rutele acestea urmeaza sa fie inchise, toate protestele oamenilor nu fac decat sa amane inevitabilul, acum mafiotii sapa sub primar si-i deseneaza dosare penale, primarul este nevoit sa se apere pierzand tot timpul destinat activitatii de serviciu.

Nu toti moldovenii sunt niste legume bahlite, dar din cauza majoritatii nu ne reuseste nimic.

A scris _Panika_ la 05/07/2017 - 11:54:30

Snoop - da ce am spus eu așa ? cum el așa și eu... doar că forma de expunere e diferită sensul e același...

A scris Lord A la 05/07/2017 - 15:27:17

Panika, nu ai auzit de figuri de stil? Asta se cheama hiperbolizare. O sa cresti mare si o sa inveti la scoala. Nu te ambala. Tu de unde esti sigur ca problema este doar pe alocuri ? Ai o statistica precisa si ai facut calculele de unde a rezultat ca doar in unele regiuni problema exista, pe cand per ansamblu este insignificativa ? Ma indoiesc. Si fiind egali in fata legii cum tu poti reduce la pe alocuri, tot asa si eu pot ridica la 99%, dar ti-am spus era doar o figura de stil pentru a amplifica efectul celor scrise, o sa vezi e usor de inteles. Cand eram eu la scoala se dadea ca exemplu o strofa din Pasa Hasan de G.Cosbuc :
" Sălbaticul vodă e-n zale şi-n fier
Şi zalele-i zuruie crunte,
Gigantică poart-o cupolă pe frunte,
Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger,
Iar barba din stânga-i ajunge la cer,
Şi vodă-i un munte."

Doar nu crezi ca chiar purta o cupola pe frunte, glasul era ca tunetul si suflarea era ger, dar autorul foloseste figura de stil pentru a reda frica simtita de Pasa, nimic complicat, vezi !
Iar picoarele ar fi bine sa ti le tii in siguranta, crede-ma o sa ai nevoie de ele in viata. NU conteaza ca poate de unele parti ale corpului nu stii sa te folosesti, ca spre exemplu de cap, poate veni ziua cand o sa ai nevoie de ele si cum le-ai uzat ba pe ici, ba pe colo nu vor avea randamentul scontat si ar putea sa te cuprinda remuscarile.
Hai sa fii sanatos !

A scris _Panika_ la 06/07/2017 - 06:08:06

Lord a - și dacă după tine, nici calculul meu nici al tău, nici pe departe nu sunt exacte, cu ce ocazie le pui ? pentru a accentua ideea sau gândul tău paranoic ?
când în față îmi stă unul ca tine, îl calc în cap și încă merci să-mi spună ! tot ce poți face apoi e să spui că 99% în MD calcă peste cap :-))))))
”А если не хватает силы,
И в сердце больше нет огня, -
Забудь про все, что раньше было,
Возьми немного у меня!”

:-))

A scris snoopyk! la 06/07/2017 - 16:56:16

Vad ca si Panika poate hiperboliza :D

A scris KirKKe la 06/07/2017 - 20:53:54

Am ras cu pofta !))

Mie îmi place deseori sa mă adresez celui ce sta sub/ lângă fereastra închisă bine, dar cu șiroaie de apa pe el : "hai sa deschidem fereastra sa respiram niște aer, dacă se poate !"
O fereastra deschisa înlocuiește bine un AC))

A scris freedom la 07/07/2017 - 09:57:40

Poate si e periculos pentru cei ce nu stiu ca sa seteze temperatura normal, in unele cazuri in care oamenii au ceva de patit de la AC e diferenta foarte mare de temperatura de la 40 la 15 ... diferenta de 50 de grade cred ca poate provoca ceva in organism

A scris skorpion la 01/12/2017 - 10:42:41

Istorie cu transportul public in Moldova....

Trebuie sa recunoastem, pretul pentru transport e foarte mic....La un asemenea pret, nu putem avea pretentii mari...Cheltuielile de intretinere depasesc venitul, iar subventii din partea statului nu se aloca....De aici si pina la o catastrofa nu e mult, iar starea transportului public de astazi ne-o demonstreaza....

Situatia va degrada si mai mult, din moment ce investitii in acest sector nu se mai fac, caci nu e rentabil, iar unitatile de transport cedeaza la propriu pe an ce trece...

Care aer conditionat, daca anvelopele "suiera" pe asfalt, iar amortizatoarele sunt tocite?

Acest sector e foarte afectat, degraba nu va fi resuscitat....

In Europa, biletul de calatorie intr-o singura directie costa 2.30 euro, iar companiile private de transport sunt subventionate de stat.....Da, acolo este si aer conditionat, si conditii bune, la ora fixa, regulat.....De ce? Pentru ca se fac investitii la timp.....la noi nu sunt bani....

Evident ca totul se raporteaza la salariul mediu pe economie, dar sa nu uitam ca in Moldova preturile cresc separat de acest indecator la orice, deaceea nici in acest sector nu va fi regula degraba...

Pentru a lăsa comentarii este nevoie să te autentifici. Nu ai cont? Deschide unul!